WordPress site kurma çok kolay üstelik herhangi bir kodlama bilmenize de gerek yok. İhtiyacınız olan bir web sitesi ve bütçeniz kısıtlıysa o zaman bu yazımızı sonuna kadar okuduğunuzda kendi sitenizi kurabileceğinizi söyleyebiliriz.
Aşama aşama anlatacağımız wordpress sitesi kurma yazımızda ilk aşama bir domanin adımızın olması.
1- Domanin
Site isminin ne olacağına ve istediğimiz ismi (domain’i) satın alabilmek için çeşitli kurumlar mevcut. Çoğunlukla godaddy.com adresini kullandığımızda size de bu adresi önerebiliriz.
Domain bölümünde istediğiniz adı yazarak arattığınızda boş olup olmadığını görebilirsiniz. www. domainadi. com şeklinde olan domain adınızı 1 yıldan başlamak üzere uzun süreli de satın alabilirsiniz.
Domain adınızı satın aldığınızdan itibaren ikinci aşamaya geçebiliriz. Bu aşama da hosting yani sitenizin kurulacağı ve verilerin saklanacağı ana bilgisayarı belirlememiz gerekiyor.
2- Hostin ve SSL
Sitenizin trafiğini kaldırabilecek ve ilerde çeşitli sorunların olmayacağı yada mininmum seviyede olacağı bir hosting firmasını tercih etmeniz önemli. Karar vermeniz gereken en önemli konu bu aslında. Çünki sitenin trafiğinin artacağı ilerleyen dönemlerde hosting’de yaşanabilecek bir sorun site trafiğine de, verilerinize de olumsuz etki edebilecektir.
Biz genellikle natro firmasının hosting servisinden faydalanıyoruz. Size de natro.com‘u önerebiliriz.
Hosting firmasını belirledikten sonra SSL satın almamız gerekiyor. Türkçe güvenlik sertifikası olarak adlandırılan SSL olmadan sitenizin çevirimiçi güvenli olmadığı şeklinde görünecek ve trafik alamayacaktır.
Artık domain ve hosting kurulumu tamamlandığına göre wordpress alt yapısını hosting’e kurabiliriz.
3- WordPress Sitesi Kurma : WordPress Altyapısını Hosting’e Kurma
WordPress site kurma, bu aşamada hosting altyapısına göre değişebilen yükleme seçenekleri olabilmektedir. Biz size en pratik olanını anlatmaya çalışacağız. Hostin ana panele giriş yaptığınızda Auto-İnstall ikonuna giriş yapmanız gerekmekte. Ardından WordPress tuşunu bulup seçmeniz gerekmekte.
Bu aşamada bazı bilgilere ihtiyacımız olacak;
- Url (kayıtlı alan adımız),
- Dil (kullanım dili – Türkçe)
- Yönetici Kullanıcı Adı
- Şifre
- E-Posta Adresi
- Web Sitesi Başlığı
YÜKLE
Bu aşamaları yaptıktan sonra sitemizin alt yapısı yani wordpress site alt yapısı oluşturulmuş oldu. Bir diğer aşama olan site kurulumuna geçebiliriz.
Sosyal Medya Yönetimi Nedir? Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Olmalıdır?
4- WordPress Sitesi Kurma :Tema Seçimi
WordPress sitemizin nasıl görünmesi hakkında bir fikrimiz vardır aklımızda. Bunu yansıtan bir tema ile sitemizi kurabiliriz. Dolayıısyla gerek ücretli gerekse ücretsiz temalardan tercih yaparak web sitemizin kurulumunu tamamlayabiliriz.
WordPress kütüphanesinde bulunan birçok ücretsiz tema bulunmaktadır. Bu temalara Wordpres admin panelinde bulunun görünüm – temalar bölümünden ulaşabilriz.
Temalar bölümünde bulunan ücretsiz temalardan herhangi bir tanesini seçerek YÜKLE ile yükleme işlemini başlatabiliriz.
5- Tema Kurulumu
Artık temamız kurulumunu tamamladı ve temanın içerisinde değişiklikler yapmanın zamanı geldi. WordPress alt yapısıyla tema kurulumu bu aşamaya kadar çok kolay süreçlerdi. Bu aşamadan sonra temanın yönlendirmesiyle ve hayal gücünüze bağlı olarak istediğiniz görünüme kavuşan bir tema kurmak sizin elinizde.
Fotoğrafları değiştirebilir, yeni yazılar ekleyebilir ve çevirimiçi dünyada yerinizi sizde alabilrisiniz.
İnstagram : @senolajans
Facebook: /senolajans
Linkedin: /şenol-ajans